26 mrt 15.30 uur ‘Mijn kapstok ligt in het ziekenhuis’ – Bart de Groof met Frans van der Tak aan de piano

Het is alweer ’n tijdje geleden dat tekstschrijver-cabaretier Bart de Groof met zijn onafscheidelijke pianist Frans van der Tak optraden in Mariëngaarde. Op zondag 26 maart as. komen zij weer naar Tilburg: Burgemeester Damsstraat 15, met hun fonkelnieuwe show Mijn kapstok ligt in het ziekenhuis, daarna zal Bart zijn derde bundel met liedjes en verhalen met dezelfde titel presenteren. Het betreft een inspeelvoorstelling, de entree is € 10,00. 

De laatste maanden is Bart de Groof regelmatig in het nieuws door zijn nieuwe boek Mijn kapstok ligt in het ziekenhuis. Het betreft een bundel met liedjes, gedichten én verhalen. Uitgeverij Positon uit Heeze drong er bij Bart op aan om ook proza te schrijven. Uiteindelijk ging hij overstag. Het resultaat blijkt een bijzonder boek over de belevenissen van Bart vroeger en nu. Zo schrijft hij openhartig, met humor en zelfspot over een ernstige depressie die hem drie jaar geleden als een tsunami overspoelde. Het had niets met Covid-19 te maken. Maar met afscheid en verlies. Cabaretdeskundige Jacques Klöters, die in zijn radioprogramma De Sandwich aandacht aan Barts boek besteedde zei: ‘Het hoofdstuk over de depressie zal mij nog lang blijven heugen.’ Hij nam zelfs het woord ‘virtuoos’ in de mond. Arnold Verplancke, die in 1984 als chef-kunst Barts cabaretdebuut positief besprak in zijn recensie, indertijd in het Nieuwsblad van het Zuiden, is ook nu weer positief op de website van Brabant Cultureel: ‘Het boek rijmt en ritselt van de vele taalgrappen.’  Soms acht Verplancke bepaalde teksten beter geschikt voor op het toneel, gecompleteerd door de prachtige muziek door klavierleeuw Frans van der Tak getoonzet.

Krankzinnige tijd

Bart en Frans, al bijna twintig jaar een hecht duo, fêteren het publiek op mooie chansons, gedichten en de nodige humor. ‘Lachen is ademhalen, is overleven in deze krankzinnige tijd van zinloze oorlogen, algehele onzekerheid over klimaat en economie.’ ‘Als je lachen kan, moet je ’t doen!’, zong Toon Hermans al. Het is een vorm van erbovenop zien te komen, ondanks alles. ‘Ik heb ontdekt dat ik een schrijver ben die optreedt. Dat geeft rust en zekerheid. Daarnaast zing ik heel graag.’

Boek

Zijn nieuwe boek bestaat niet alleen uit liedjes en gedichten, maar ook uit verhalen uit zijn veelbewogen leven. Het theatervak in al zijn facetten leerde Bart vanaf zijn vijftiende van Seth Gaaikema, met wie hij later intensief samenwerkte aan diverse producties. Reeds in dit boek wordt zijn langdurige vriendschap met deze cabaretier aangestipt.

Bart vertelt over de Leidse hoogleraar Matthias de Vries, de grondlegger van het Woordenboek der Nederlandse Taal (WNT). De Vries is de overgrootvader van de auteur. Dit woordenboek is het grootste ter wereld omdat het uit vijftig kloeke delen bestaat. Het vindingrijk jongleren met de Nederlandse taal verraadt overduidelijk de bloedverwandschap met de grote taalfanaat De Vries. Hij schrijft over zijn vriendschap met Mieke Vestdijk, de weduwe van Simon, in wiens werkkamer de pas afgestudeerde neerlandicus mocht logeren. In de lelijkste auto die hij ooit reed, haalde hij Remco Campert van de trein. In het hoofdstuk Klappen voor de Koningin vertelt hij met humor over het Nederlandse koningshuis, van Beatrix tot Amalia.

Na de voorstelling is het boek ‘Mijn kapstok ligt in het ziekenhuis’ te koop en wil Bart het desgewenst graag signeren.

Scroll to top