11 dec 14:00 uur Bart de Groof boekpresentatie UITGESTELD

UITGESTELD

Entree: vrije gift
Reserveren niet nodig.

Het is even geleden dat u iets vernam van tekstschrijver-cabaretier Bart de Groof. De schrijver van zijn eigen cabaretprogramma’s en musicals liet tot een paar jaar geleden regelmatig van zich horen. Nu is het al te lang stil rondom zijn persoon. In 2021 werd hij getroffen door een ernstige depressie, die hem het werken en functioneren onmogelijk maakte. Nu is hij weer helemaal terug, met een nieuw cabaretprogramma en vooral met zijn derde boek: Mijn kapstok ligt in het ziekenhuis.

Positon uitgevers uit Heeze laten deze bundel op feestelijke wijze het licht zien.
Dit boek bestaat niet alleen uit mooie liedjes en gedichten, maar ook uit verhalen uit zijn veelbewogen leven. Het theatervak in al zijn facetten leerde Bart vanaf zijn 15e van Seth Gaaikema, met wie hij later intensief samenwerkte aan diverse producties. In dit boek wordt zijn langdurige vriendschap met deze cabaretier vluchtig aangestipt. Bart vertelt over de Leidse hoogleraar Matthias de Vries, de grondlegger van het Woordenboek der Nederlandse Taal (WNT). De Vries is de overgrootvader van de auteur. Dit woordenboek is het grootste ter wereld omdat het uit vijftig kloeke delen bestaat. Het vindingrijk jongleren met de Nederlandse taal verraadt overduidelijk de bloedverwantschap met de grote taalfanaat De Vries. Hij schrijft over zijn vriendschap met Mieke Vestdijk, de weduwe van Simon, in wiens werkkamer de pas afgestudeerde neerlandicus mocht logeren. In de lelijkste auto die hij ooit reed, haalde hij Remco Campert van de trein. In het hoofdstuk Klappen voor de Koningin vertelt hij met humor over het Nederlandse koningshuis, van Beatrix tot Amalia.

Depressie
In het hoofdstuk over de depressie die de schrijver vorig jaar overspoelde, schrijft hij openhartig en met de nodige zelfspot zodat het prettig lezenswaard blijft. Lotgenoten zullen zich waarschijnlijk in zijn verhaal herkennen en er misschien kracht uit kunnen putten om hun eigen weg naar genezing te kunnen vinden.

De presentatie bestaat uit:
–             Optreden van cabaretier Bart de Groof.
–             Interview auteur door begeleider en psychotherapeut Madelon Spoor.
–             Signeren boek.

Scroll to top