24 mei 19:30 uur “Das Violoncello im Focus” cello concert Ceciel Strouken

PROGRAMMA

J.M.C.F. Dall’Abaco(1710-1805) Drei Capricci für Violoncello solo:  c-Moll, B-Dur, d-Moll.
B.Weidemann(1940)    Aus«CelloLyrik»:  Adagio cantabile.
S.Lee (1805-1887) Vier Caprices  für Violoncello solo: g-Moll Op.105,g-Moll Op.76, D-Dur Op.105,c-Moll Op.105
B.Weidemann        Aus«CelloLyrik»:     CelloKlang
J.Kessler(1942)       Kol Nidrei  (Gelübde)(1981)
B.Weidemann         Aus«CelloLyrik»: Marek spielt für Frieden.
P.Tortelier(1914-1990) Suite in d-Moll (1946) Prélude, Allemande, Courante.
B.Weidemann        Aus «CelloLyrik»: Wiegenlied für Erwachsene.
P.Tortelier               Sarabande, Bourrée, Gigue
B.Weidemann        Aus «Cellolyrik»: Schlußmelodie

CECIEL STROUKEN, cello

Geboren en getogen in Eindhoven, kreeg Ceciel Strouken haar eerste cellolessen bij haar moeder Els Knaven. Vervolgens studeerde ze bij Geörgi Schiffer in Tilburg, Maria Kliegel in Essen, Janos Starker in Bloomington (USA) en Joan Dickson in Londen.

Zij studeerde kamermuziek bij het Amadeus-Kwartet aan de ‘Kölner Musikhochschule’. Met het Strijktrio-Boussu, tezamen met Annemieke Corstens en Marjolein Dispa, met wie zij de draad weer hebben opgepakt sinds 2022 als Trio “da capo” en was zij in de 1980er jaren o.a. winnaar van het Charles Hennen concours. Solistisch was ze ook prijswinnaar van het kunstconcours van Centraal Beheer.

Sinds 1997 leeft en werkt Ceciel in Zuid-Duitsland in het Zwarte Woud waar zij met haar gezin naartoe is verhuisd. Zij verzorgt kamermuziek en solo-optredens in binnen- en buitenland en is ook voor haar pedagogische werkzaamheden vaak op reis. Ze presenteert dikwijls bijzondere programma’s, zoals onder meer concerten en activiteiten die op kinderen zijn gericht of programma’s met een duidelijke rode draad, door tekst en muziek met elkaar te verbinden.

Daarnaast zoekt ze intensief naar zelden gespeelde Cellomuziek hoofdzakelijk door Cellisten gecomponeerd, die ze daarmee uit de vergetelheid haalt. In 2023 is een eerste band uit gekomen met Etudes van Sebastian Lee (cellist uit de 19. Eeuw), bij uitgeverij Ponticello-Edition in Mainz.

Scroll to top