Opera JALANAN – film 7 mei 14:00 uur

Opera JALANAN is een korte muzikale film gebaseerd op de geluiden, zowel ritmisch als vocaal van 35 Indonesische straatverkopers.
Duur: 15 minuten
Regie: Arjan Onderdenwijngaard

De vele honderdduizenden straatventers in Indonesië verlevendigen het straatbeeld en het geluidslandschap in de kampongs. Ze brengen met hun herkenbare roep of geluid bij weer en wind  hun eetwaren, producten en diensten aan de man. Zij vormen een leger dat gedwongen door hun handeltje iedere dag opnieuw – door weer en wind, pandemie of niet – op pad gaat om te overleven en  huishoudens te voorzien van benodigde (etens)waren en diensten.
Opera Jalanan is een eerbetoon aan hen.

Over de film en de cineast:
Sinds 1980, de eerste keer dat ik in Indonesië kwam om een radio documentaire te maken over de Indonesische literatuur werd ik gegrepen door de variatie aan geluiden die de straatverkopers gebruikten die bij ons pension langskwamen. Het bracht me direct terug naar mijn kindertijd in Tilburg begin jaren zestig toen er ook bij ons in het hofje nog verschillende verkopers langskwamen. Ik herinner me een groenteboer, een melkboer, een ijscoman, een scharensliep, een schillenboer, een bakker en een voddeboer. De vodeboer riep ‘Voddeeee’ en de melkboer luidde een bel. De schillenboer was mijn held omdat hij met paard en wagen kwam. Als ik door had dat hij er was, snelde ik naar buiten want soms mocht ik naast hem op de bok plaatsnemen. In mijn cowboypak gehuld waande ik me een echt cowboy in het Wilde Westen tijdens de ritjes naar het eind van de straat.

Ik maakte in mijn “radiojaren” in de jaren tachtig opnamen van diverse verkopers die ik gebruikte bij de radioprogramma’s die ik maakte.
Al heel snel ontstond er het idee om van de verschillende geluiden, die percussief ritmisch en vocaal zijn een muziekstuk te maken. Helaas was het in die jaren tachtig technisch en financieel niet te realiseren. Het idee heeft me nooit losgelaten.

De vele honderdduizenden straatventers in Indonesië verlevendigen het straatbeeld en het geluidslandschap in de kampongs. Ze brengen met hun herkenbare roep of geluid hun eetwaren, producten en diensten aan de man en vormen een leger dat gedwongen door hun handeltje iedere dag opnieuw – door weer en wind, pandemie of niet – op pad gaat om te overleven en  huishoudens te voorzien van benodigde (etens)waren en diensten.
Opera Jalanan is een eerbetoon aan hen.

Arjan Onderdenwijngaard (Tilburg 1961) is sinds 1980 professioneel verbonden met Indonesië. Hij maakte er radioprogramma’s over, publiceerde boeken, foto’s en artikelen, gaf lezingen en verzorgde cursussen en kunst&cultuur reizen met zijn partner Theo Wilton van Reede. Na diens overlijden in 2009 werkt hij solo. Hij is actief als schrijver, beeldend kunstenaar, acteur en fotograaf, zowel in Nederland als in Indonesië. Onlangs verscheen bij uitgeverij de Geus in Amsterdam zijn boek Multatuli leeft in Lebak en maakte hij samen met vrienden de documentaire film Nadat Multatuli vertrok.

Opera jalanan is zijn debuut als filmregisseur.

Scroll to top